17 Ağustos 2009 Pazartesi

BDSM ve Cinsellik

BDSM ile cinsellik paralel midir? BDSM'de cinsellik olmak zorunda mıdır? Yoksa tamamen ayrı şeyler midir? Kafama takılır bazen bu sorular.

Tecrübelerim ışığında bu sorulara herkesin farklı cevap verdiğini söyleyebilirim. Çünkü herkesin BDSM ile ilgili farklı nedenleri var. Bunları gruplamak mümkün mü? Kimbilir, belki, bir deneyelim.

Önemli: Aşağıdaki açıklamalar ve çıkarımlar herhangi bir bilimsel kaynaktan alınmış olmamakla birlikte psikoloji ve sosyal psikoloji konusunda akademik eğitim almış kişiye ait görüşlerdir. Okuyun özümseyin ama lütfen kaynak olarak almayın.

BDSM'nin hayatımıza girmesi için olası nedenler

Normal cinsel etkileşimin, ilişkinin kişiye yetmemesi tatmin etmemesi
Kişi tatmin edemediği duyguları şiddetle arar ve bu arayış bizzat şiddet ile rahatlamaya neden olabilir. Cinsel tatmini tam yaşayanların oranının çok yüksek olmadığı söyleniyor (söyleyenin yalancısıyım) BDSM'nin ise daha tatmin edici (!) olduğu söylenebilir.

Kişi veya karşı cinse duyulan nefret ve/veya aşırı sevgi
Aslında sevgi ve nefret birbirinden çok uzak değildir, aksine şiddetlendikçe birlikte bulunmasına çok rastlanır (sosyal psikoloji; Ambivalence). Bu bir kişiye bazen çok beğenilmiş ama yüz vermemiş bir karşıcins, bazen kıskanılan bir hemcins, bazen de bunların projeksiyonu haline gelmiş bir kitle davranış veya fiziksel benzerlik nedeniyle hedef haline gelebilir.

Çocuklukta karşılaşılmış olaylar
Bu biraz Freud ve psikanaliz kokmakla (eskimekle) beraber etken olmadığı da bildiğim kadarı kanıtlanmış değil. Bir çocuğun başına gelmiş cinsel veya şiddetsel bir olay çocukken yaşanmışsa daha "anlam verilemeyen" ve "etki bırakan" olur. Bu da bunların hemen her etkiyi doğurabileceğini kabul edersek bu sonuç da çok normal olur. Bazen televizyonda görülen bir sahne bile istek duymak için tetikleyici olabilir.

Bastırılmış agresiflik, bastırılmış özveri
Kişinin normal yolla agresifliği ortaya çıkamıyorsa (efendi için), bu bir şekilde çıkacaktır. Eğer kişi iyi niyetliyse bundan zevk alacak birilerine yönlendirmeyi tercih edebilir. Benzer şekilde kişi özverili olmaya karşı bir korku içindeyse kendisinin bütün kontrolünü belirli kurallar ve süre dahilinde birine teslim etmeyi tercih edebilir.

Sıkılmışlık ve heyecan arayışı
Tekdüze bir hayat çoğu kişiyi rahatsız edebilir. Oyun, fantezi niyetiyle çoğu kişi tarafında uygulanması mümkündür. BDSM'nin cinsellikten daha yüksek bir heyecan verdiği kolaylıkla söylenebilir.

Kişiye göre değişir ama kime göre hangisi
Çok basit ussal bir yaklaşımla bazı durumlar için BDSM'nin cinsel içerikli olduğu nedenini bilmeden de söylenebilir;

- Eğer partner arayış ve buluşu daima karşı cins ise, hemcinsiniz ile düşünmüyorsanız, bu çok büyük bir olasılıkla BDSM eğiliminizin cinsellik ile ilgili olduğunu söyler.
- Eğer her iki cinse de aynı eğilimi duyuyorsanız konunun cinsellikle neredeyse hiç ilgisi yoktur. Ancak BDSM cinsel arayışınızın bir parçası haline geldiyse cinsellikle harmanlanabilir, muhtemelen her iki cinsle de.

Cinsellik ve BDSM paralelliği konusunda bir özanaliz
Ben, Sabri sadece ve sadece karşı cinse BDSM eğilimliyim, bu sınırlama bana benim eğilimim cinsellikle kesinlikle ilgili olduğunu söylüyor. Geçmişimi düşündüğümde birkaç sopalık (tarafıma duygusal iz bırakmış) hatun hatırlıyorum, muhtemelen onları şimdi de evire çevire kızılcık sopasıyla dövmek isterdim, ama nedeni onlar değil çünkü bu eğilimim onlardan önce de vardı.

Bu eğilimin ne zaman başladığını hayal etmeye çalışıyorum ancak çok da net değil. Sanırım cinselliği ilk tanımaya başladığım (mental olarak) zamanlarda izlediğim birşey beni etkiledi ve muhtemelen de bir kadın hem cinsellik sergiliyordu (muhtmelen çıplak) hem de bağlama veya benzeri bir muameleye (BDSM dışı da olsa) maruz kalıyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder